Vincent Vyšňan zo Závažnej Poruby pestuje topinambury. Hovorí, že je to na pestovanie nenáročná rastlina. Tapinambur (Helianthus tuberosus, sladký alebo židovský zemiak, jeruzalemský artičok) je rastlina dorastajúca do výšky troch metrov. Patrí do čeľade astrovitých, je veľmi podobná slnečnici. Rastlina pochádza zo Severnej Ameriky a meno dostala od indiánskeho kmeňa Tupinamba. U nás nie je veľmi známa, čo je škoda, pretože má unikátne liečivé vlastnosti.
ZÁVAŽNÁ PORUBA. Topinambury okrem množstva stopových prvkov (železa, fosforu, vápnika, horčíka a zinku) obsahujú inulín (polysacharid blízky škrobu a buničine), ktorý sa v organizme rýchlo premieňa na jednoduchý cukor - fruktózu. Preto sú topinambury vhodným doplnkom výživy diabetikov a obéznych ľudí.
Topinambury obsahujú aj vitamíny (B1, B2, C), pektínovú vlákninu a aminokyseliny. Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v organizme, regulujú krvný tlak a tráviaci systém, chránia pečeň a obličky. Pôsobia očisťujúco, pomáhajú organizmu zbaviť sa rôznych jedov ako aj rakovinotvornych ťažkých kovov a toxínov organického pôvodu. Šťava z topinamburov priaznivo pôsobí na slabý a pokazený žalúdok. Pomáhajú tiež zvyšovať odolnosť organizmu pri infekciách. Pôsobia protistresovo, dodávajú organizmu energiu, zvyšujú schopnosť koncentrácie.
Vďaka topinamburom prežil koncentračný tábor
„Už dávnejšie som sa na poľovníckom kurze dozvedel, že táto rastlina je veľmi výdatná pre zver. Nad zemou ako paša, pod zemou ako hľuza. Vtedy nik nevedel viac," vysvetlil na začiatku rozhovoru Vincent Vyšňan zo Závažnej Poruby, pestovateľ a producent tejto unikátnej rastliny.
Keď raz listoval v poľovníckych časopisoch, našiel inzerát s ponukou sadby topinamburov. Objednal si desať kilogramov. Pestovateľ z Prahy poslal, okrem sadiva, dva listy. Pestovateľský návod a osobný list s vyznaním, že práve vďaka topinamburom prežil koncentračný tábor.
„Pre mňa to bola celkom neznáma, tajomná rastlina. Rozhodol som sa, že ju skúsim pestovať aspoň ako experiment. Pozorne som preštudoval návod hovoriaci, že pestovanie je veľmi podobné pestovaniu zemiakov."
V zemi vydrží aj veľmi silné mrazy
Za hlavný produkt sa považujú hľuzy. Majú nepravidelný tvar, bielu, červenú alebo žltú šupku. Výnos z desiatich árov sa pohybuje okolo 20 metrických centov. Zberá sa podobne ako zemiaky. V jeseni, pred prvými mrazmi, alebo až na jar.
V zemi vydrží zimu do mínus tridsať stupňov. Pri skladovaní hľuzy vysychajú, preto je lepšie zbierať ich postupne a len také množstvo, ktoré skonzumujeme.
Vincent Vyšňan sa pestovaniu topinamburov venuje už viac ako dvadsaťpäť rokov. Technológia produkcie je veľmi jednoduchá. Raz zasadiť a dvanásť rokov už rastú na tom istom mieste, bez akéhokoľvek ošetrovania, okopávania, striekania proti plesni či burine, alebo škodcom. Vylučuje sa používanie umelých hnojív a chemických ochranných prostriedkov, preto patrí do kategórie ekologických rastlín. Zemiaky sa niekedy urodia, inokedy nie, ale topinambury vždy a v akejkoľvek pôde. Aj keď sa na jar zorie a vyzbiera, v pôde vždy zostane toľko hľúz, že stačia vyklíčiť a do jesene narastie znova bohatá úroda.
Nenahraditeľná potravina pre cukrovkárov
Topinambur pre zver znamená prirodzený úkryt. Pre raticovú, srnčiu či zajace znamená najjednoduchšie prikrmovanie v zimnom období. Keď nájde topinambur zver, nejde už do iných rastlín a pestovateľom nespôsobuje škody. Zaujímalo nás, ako sa úroda zberá a čo s ňou robí pestovateľ.
„Úrodu zberáme teraz, keď obschne pôda. Najprv krovinorezom porežeme vysokú vňať, potom sa pole preorie a hľuzy pozbierame. Obyčajne ma vyhľadajú cukrovkári, ľudia s poruchami trávenia, alebo tí, čo majú predpísanú diétu. Vždy je čo ponúknuť, takže nikto neodíde s prázdnymi rukami. Zvyšnú sadbu darujem poľovníckym združeniam. Nie som členom žiadneho, ale ako protihodnotu viacerí pošlú pozvanie na spoločné poľovačky na Dolniaky, kde sa hojne vyskytujú diviaky. Jedného sa mi už podarilo aj uloviť."
Pre diabetikov znamenajú nenahraditeľnú potravinu, mnohí však často o nej nevedia nič. A pritom táto rastlina je nenáročná na pôdu a podnebie. Darí sa jej vo všetkých poľnohospodárskych oblastiach, odoláva suchu, chladu a škodcom.
Vincent Vyšňan hovorí: „Varením, pečením alebo dusením sa znižujú liečivé účinky. Preto sa podávajú surové, najlepšie postrúhané s jabĺčkami alebo mrkvou. Možno pridať aj malé množstvo medu, smotany, aby sme mohli lepšie vychutnať chuť a na vlastnej koži sa presvedčiť o liečivých účinkoch."
Zaujímavé je, že topinambury prvýkrát v Liptove tento rok vysádza Poľnohospodárske družstvo vo Važci. Viac o tom sa dočítate v tlačenom vydaní MY Liptovské noviny 12. mája.